Pénteken kaptam egy szép nagy ananászt. Pont kapóra jött, mert valami trópusi gyümölcsös-csirkés ételt akartam főzni hétvégén. Szombaton sikerült mellé egy jó érett mangót is beszereznem és így semmi akadálya nem volt, hogy vasárnap kitaláljam és megfőzzem az ebédet.
Itt látható a végeredmény: Ananászos-mangós csirkemell friss szőlővel
Hozzávalók:
- kb. 1 kg csirkemell
- 1 nagy ananász
- 1 érett mangó
- 1 fürt szőlő (lehet vegyesen is, az enyém szintén ajándékba kapott magnélküli fajta volt)
- néhány evőkanál olívaolaj (én Görögországból hozott narancsosat használtam)
- 1 dl görög likőrbor (elhagyható)
- só
- bors
- kakukkfű
- fahéj
Elkészítés:
- A csirkemelleket megmostam és felkockáztam.
- A pataki tálam alját bekentem olívaolajjal.
- A csirkekockákat belehalmoztam, sóztam, borsoztam.
- Megszórtam kakukkfűvel és fahéjjal, majd jól összekevertem.
- A tetejét is meglocsoltam narancsos olívaolajjal.
- A sütőt benyújtottam (a pataki tálamat nem kell áztatni használat előtt, de hideg sütőbe kell tenni, nehogy a hirtelen hőmérsékletváltozás hatására megrepedjen) és alacsony lángon kezdtem sütni a húst, letakarás nélkül. Közben időnként megkevertem.
- Mikor a húskockák kifehéredtek, felöntöttem a borral (ennek íze annyira nem érvényesült a narancsos olaj mellett, ezért nyugodtan helyettesíthető vízzel is) és tovább pároltam.
- Közben megpucoltam az ananászt és a mangót és felkockáztam.
- Amint a hús félpuhára főtt, hozzáadtam a gyümölcsöket és alufóliával lefedve pároltam tovább.
- Időnként megkevertem - az ananász bőséges levet engedett, ebben puhult a hús.
- Amikor már majdnem jó volt a hús, levettem a tálról a fóliát és közepes lángra véve a sütőt elpárologtattam róla a felesleges levet.
- Amikor a lé java része eltűnt és a hús is szépen megpirult, elzártam a gázt és csukott sütőajtó mellett hagytam a tálat szép lassan lehűlni.
- A szőlőszemeket megmostam és félbevágtam, majd a kész étel tetejére szórtam őket.
Köretnek krumplipürét csináltam hozzá friss, apróra vágott kápia paprika darabkákkal.
A szép tálalás nem az erősségem, de a kaja isteni finom lett :)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.